Slide 1 Slide 2 Slide 3

ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ

Images

Τα μέλη του δικτύου OBSEARTH έχουν ήδη αναπτύξει ένα πλήθος συνεργασιών λόγω της μακρόχρονης ερευνητικής δραστηριότητάς του. Σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσαν να αναφερθούν ενδεικτικά μεγάλα ερευνητικά κέντρα όπως JRC-ISPRA, German Aerospace Center (DLR), Max Plank, CNRS-Paris, Ecole Normale Superieure, ARMINES, IFREMER (France) και μεγάλα Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια όπως Imperial College, University of Surrey, Politecnico di Torino, University of Southampton αλλά και βιομηχανίες με ισχυρά τμήμα Έρευνας όπως Hewlett-Packard, Emisfera.

Το δίκτυο αναμένεται να δημιουργήσει σημαντικές προοπτικές για τους συμμετέχοντες φορείς σε Ευρωπαϊκό και σε διεθνές επίπεδο. Όσον αφορά τον Ευρωπαϊκό χώρο έρευνας το δίκτυο θα βασιστεί στην εμπειρία των ερευνητικών ομάδων καθώς και στις συνεργασίες που έχουν ήδη αναπτυχθεί μέσω της εκπόνησης ευρωπαϊκών έργων για την συμμετοχή σε πρωτοβουλίες Ευρωπαϊκού επιπέδου όπως

  • Global Monitoring for Earth and Security (GMES) που αποτελεί τον βασικό πυλώνα που αναπτύσσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την Παρατήρηση της Γης από τον Διάστημα.
  • GMES Service Element (GSE) για την χρήση και ανάπτυξη υπηρεσιών στο πλαίσιο του GMES είτε γενικού Ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος (up-stream services) είτε εθνικού ή περιφερειακού ενδιαφέροντος (down-stream services).
  • Συμμετοχή σε προγράμματα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και ιδιαίτερα στο πλαίσιο του Earth Observation Envelope Programme (EOEP) στο οποίο η χώρα μας συμμετέχει από το 2008.
  • Χρήση των υπηρεσιών του προγράμματος Galileo και σταδιακή αντικατάσταση της χρήσης GPS.

Ακόμα στο πλαίσιο της δραστηριότητας του δικτύου αναμένεται να αναπτυχθούν συνεργασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσω της συμμετοχής σε ερευνητικά προγράμματα FP7 καλύπτοντας διαθεματικά τις παρακάτω περιοχές του προγράμματος Ικανότητες (Capacities):

  • Διάστημα (Space)
  • Περιβάλλον (Environment)
  • Ασφάλεια (Security)
  • Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών (Information and Communication Technologies)