Slide 1 Slide 2 Slide 3

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΟΙΚΟΛΟΓΙΑΣ ΦΥΤΩΝ

Το Εργαστήριο Οικολογίας Φυτών του Τμήματος Βιολογίας αποτελεί μια ξεχωριστή δραστηριότητα του Τομέα Βιολογίας Φυτών του Τμήματος Βιολογίας. Το Εργαστήριο Οικολογίας Φυτών του Πανεπιστημίου Πατρών, διαθέτει μακρά επιστημονική εμπειρία, αξιόλογη ερευνητική δραστηριότητα σε θέματα προστασίας και διαχείρισης περιβάλλοντος και συμμετοχή σε Ευρωπαϊκά προγράμματα (Δίκτυο Natura 2000, εφαρμογή της Οδηγίας Πλαίσιο για τα Ύδατα 2000/60/ΕΚ, κ.λπ.). Έχει αναπτύξει ερευνητικές δραστηριότητες σχετικά με τη χλωρίδα και τη βλάστηση χερσαίων και υδάτινων οικοσυστημάτων, τη Βιογεωγραφία, τη δυναμική και διαχείριση οικοσυστημάτων, τη βιοποικιλότητα, την περιβ/κη εκπαίδευση κ.λ.π.

Images

Το Εργαστήριο Οικολογίας Φυτών και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων επί σειρά ετών ασχολείται με τον προσδιορισμό των αβιοτικών και βιοτικών παραμέτρων, την οικολογική αξιολόγηση και τη διαχείριση υγροτοπικών οικοσυστημάτων, με ιδιαίτερη έμφαση στη δομή και λειτουργία των Υδάτινων Οικοσυστημάτων και τη Δυναμική της Βλάστησης. Στα πλαίσια της μελέτης της χλωρίδας και της ανάλυσης της βλάστησης χρησιμοποιούνται σύγχρονες μέθοδοι περιγραφής και ανάλυσης δεδομένων πεδίου (Προγράμματα DECORANA, TWINSPAN, CANOCO, κ.λπ.), καθώς και Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών (GIS, ArcINFO, ArcVIEW) για τη διαχρονική παρακολούθηση της βιοποικιλότητας (Bio-monitoring) και τη χαρτογράφηση και τη φωτοερμηνεία των τύπων οικοτόπων (Κοινοτική Οδηγία 92/43, Δίκτυο Natura 2000).

Το Εργαστήριο Οικολογίας και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του Τμήματος Βιολογίας έχει συνεργαστεί στα πλαίσια του προγράμματος «ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ» (2007-2008 Πρόγραμμα ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ), που διοργανώθηκε από το Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο, με μέλη ΔΕΠ των Τμημάτων: Φυσικής, Γεωλογίας, Χημείας, Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών.

Το Εργαστήριο Οικολογίας Φυτών και Διαχείρισης Οικοσυστημάτων του Πανεπιστημίου Πατρών διαθέτει ένα καλά εξοπλισμένο εργαστήριο που περιλαμβάνει:

  1. φορητό εξοπλισμό για τις εργασίες πεδίου (φορητά πολύμετρα, οξυγονόμετρα, αγωγιμόμετρα, συσκευές GPS, ροόμετρο, δίσκο Secchi, δειγματολήπτη νερού και ιζήματος, δειγματολήπτες πλαγκτού, φορητά ψυγεία)
  2. εξοπλισμό για τον ποσοτικό προσδιορισμό χημικών παραμέτρων του νερού (φασματοφωτόμετρο, ζυγούς ακριβείας, κλίβανο, απαγωγό, συσκευές διήθησης νερού, καταψύκτες, στήλη απιονισμού και συσκευή απόσταξης νερού)
  3. εξοπλισμό για τον συστηματικό προσδιορισμό χερσαίων φυτών, μακροφύτων (στερεοσκόπια, μικροσκόπια, κλείδες προσδιορισμού μακροφύτων) και φυτοπλαγκτού.
  4. 10 Η/Υ, στατιστικά πακέτα (SPSS) και λογιστικά προγράμματα (TURBOVEG, CANOCO, PC-ORD) για την ανάλυση βιολογικών δεδομένων και την στατιστική επεξεργασία των αποτελεσμάτων που προκύπτουν από τις δειγματοληψίες.